Followers

Wednesday, December 28, 2011

Wednesday, December 14, 2011

Yuna Online Concert!

Assalamualaikum!


Well hello there Yuna's Lover! Ayuh kita chill and relax depan laptop, depan pc and enjoy the concert! :DD




:)

Saturday, December 10, 2011

Sahabat Kurniaan Tuhan

Assalamualaikum...


Good evening dear awesome girl and gentle boy out there!


Well, you guys must have best friend isn't? So do I. Aku ada ramai kawan, tapi kawan baik hanya sebilangan je. Diorang ni la yang aku boleh harapkan bila aku tengah sedih, kecewa, merana, takde duit etc. Seorang manusia dengan gelaran sahabat adalah sangat sukar untuk dicari. Dan aku bersyukur sangat sangat kerana aku diberikan sahabat yang sangat memahami..


Mari mulakan pengembaraan Sahabat!


Izzatul Farhanim Mohd Razali
I know this girl since primary school. And until now, we are still friend and we are good! :DD She's such a good girl, she's clever. Dia sekarang study di UITM Shah Alam in Degree Law. bagus kan? Ohh sahabat. I wishh you the very best in life. Doakan aku supaya aku dapat harungi semua jalan hidup ni dengan tenang dan penuh sabar ye sayang.. :)


Nur Hamizah Musa
Gadis comel ni, aku kenal since primary jugak and rapat since darjah 4. Dia ni sangat sangat sangatla polite. Cakap pun slowwwww je. Dia jugak seorang sahabat yang dulunya sangat menjaga hati kawan ye. Walaupun kadang kadang dia buat orang terasa, tapi dia baik! Well, anak mithali la katakan. Hehhe aku selalu lepak dengan dia masa zaman zaman sekolah menengah. Family dia dah macam family aku dah masa tu. Kadang kadang lepak sampai lupa nak balik rumah. Dia sekarang study kat UITM Penang, amik ape ek? Diploma engineering kot. (lupa!) Miza, i pray you the very very best of luck. Aku akan selalu rindu kau tauuuu! :DD


Nur Nadiah Abdul Walid
This girl pun aku kenal daripada sekolah rendah. And rapat since darjah 4 or 5 something like that. For most you guys need to know is, she is a very very very very sensitive girl everrr! I know her much. But now she have change. Heeee~ kau dah tak sesentap macam dulu kan? Haaa macam tu la kawan aku. Be tough! Be brave all the time. Peduli kan dengan orang yang sibuk nak jatuhkan kita, malukan kita or etc tu. Semua tu dengki. Aku harap lepas ni kau akan bertambah tambah kuat, sama kuat macam aku tauuu! Dia ni study kat UITM Melaka ambil course ape ahh? Accounting? Ke? Hahha (lupa lagi!) Aku doakan kau berjaya dalam bidang yang ceburi ye sayang :D


Nursyahirah Sujangi
Makcik ni merupakan makcik aku, tapi kitorang sebaya. hahha Aku kenal dia since aku pindah sekolah masa aku form 4. Dulu dia ni kerek je dalam kelas. Masa form 4 tu takla rapat sangat. (biasalah dia budak pandai maa) But then masa form 5 kebetulan aku duduk sebelah dia, kitorang pun jadilah rapat. Dia ni sangat pandai and sangat minat matematik. Aku tataula macam mana dia ni boleh minat dengan nombor. Addmath pun senang senang je die boleh skor wehh.. Dengki tahu! Dia sekarang study di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang dalam bidang Sains Fizik. Aku doakan kau berjaya untuk menceburi bidang matematik dengan lebih mendalam lagi ye.. Aku akan sentiasa doakan kau yang jauhhh dari aku tu. T.T aku sedih tau kau jauh... (btw, congrats la result gempak!)


Shila Shaharaman
Haaaaaaa... ini pulak special sikit. Kenal tak sampai setahun dah boleh jadi sahabat macam kenal bertahun tahun lamanya. Kitorang sangat memahami satu sama lain. Masalah yang kitorang hadapi pun macam lebih kurang je. Itu pasal kitorang senang je nak rapat, bila nak kongsi masalah senang je nak cerita. Faveret kitorang gayut lama lama dalam phone. Lepas tu ade trade mark yang akan kitorang sebut bila sesuatu topik itu tidak digemari. HAHHA sampai ade TM tu beb! Dia pulak study kat Politeknik Melaka amik course Perhotelan. Awok awok, kita doakan awok kuat ye. Kita doakan awok tak nangis nangis lagi, sebab kalau awok nangis mata awok serupa dengan bola golf. HAHHA :DD (kau pun congrats result superbb!)


Too all of you guys! Aku sayang sangat kat korang. Tanpa korang semua, siapalah Nabila Hani Nizar ni. Tanpa korang mesti aku tak boleh nak happy happy macam sekarang ni. tanpa korang mungkin aku masih menangis lagi. You guys mean a lot too me! THANK YOU SOO MUCHH! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥


good night! 

Thursday, December 8, 2011

Siput Babi Atas Air.... HAHAHAHAH :D

Assalamualaikum..


Semalam dok lepak lepak Mc'Donald sambil sambil online FB, tiba tiba nampak satu video yang telah dipost oleh hamba Allah siapa ntah dari page Majlis Perwakilan Pelajar SMK Sungai Manggis.  


and this is the video :




Bila tengok je video ni, I was like OHHHMAAIIIGOOODD! This is unbelievable! How could you little kid, upload this video! omg. this is sooo cute.. HAHHA actually rindu gila moment ni. Best sangat. Walaupun ramai geng geng upper yang tak datang ( stok nak kene sembelih memang gitu ). Tapi happening. Thanks too all adik adik yang gila sapottting, supporting, spoting, semua lahhh! Thanks to you guys because you guys make this event alive! 


You see, even its raining, all are wet, but then the activity are still on, and the best part is, we could have some 'mandi hujan bersama' moment! HAHAHAH tepi pantai lagi wookk! Bukan semua orang okay boleh dapat pengalaman macam ni. And we are wayy toooo lucky to have this kind of experience..


We as a senior, that would finish up our exam in just a week, want to wish you guys, the best of luck for next year. Do well in STPM. Make sure that your senior year is a year that could never be erase from your mind. Remember that you can't turn back time, but you can rewind the memory. :) 


Goodluck guys :) 
We love you all!     

Monday, December 5, 2011

Allah Tidak Akan Biarkan Hak Kita Menjadi Hak Orang Lain

Assalamualaikum..




Takdir Allah sebenarnya menenangkan jiwa. Saat nak tempuh segala dugaan hidup tu rasa tak kuat. Rasa lemahnya diri, rapuhnya jiwa, hinanya diri di sisi Allah. Aku. Hanyalah seorang perempuan biasa yang punyai kelemahan. Sehinggakan kadang kadang sempat menitiskan airmata atas kelemahan yang ada pada aku. Walhal airmata yang jatuh itu sepatutnya airmata keinsafan bukanlah airmata yg sia sia. Airmata yang dapat memadamkan bara api neraka. Airmata inilah yang menemani aku dikala aku keseorangan. Aku kalah dengan diri aku sendiri. Membahagiakan orang orang disekelilingku aku mampu, membuat mereka tak pernah kering gusi aku mampu, mencipta satu suasana yang hiruk pikuk, penuh dgn gelak tawa itu aku mampu. Itulah aku. Namun aku lemah, hilang segala tawa bila sedikit ujian Allah datang menguji. Apa lagi lah yang terdaya pada aku. Hanya airmata tak jemu jemu menemaniku. 


Ya Allah, ampunkan segala dosa arwah ayahku. Dosa ibu ku yang melahirkan aku dan mendidik aku sehinggalah aku kenal erti dunia. Ampunkan dosa mereka yang punya pertalian darah denganku. Adik beradik yang aku sayangi, saudara mara, sahabat sahabat yang aku cintai. Ampunkanlah dosa mereka mereka yg telah pergi meninggalkan kita. Ya Allah Ya Rahman, Kau Maha Mengetahui segala apa yang aku rasakan. Aku yakin dan pasti KAU tidak akan memberi ujian pada mereka yang tidak kuat untuk menerima ujian MU itu. Ampunkan segala dosa dosa ku sama ada aku sengaja ataupun tidak Ya Allah. Kan ku panjatkan syukur atas segala ujian yg telah KAU berikan. Kerana dengan ujian ini aku semakin kuat untuk mengharungi hari hari mendatang.


Kepada yang pernah membahagiakan ku, terima kasih. Aku yakin dan pasti setiap yang berlaku ada hikmah. Kepada mereka yang sangat setia berdiri disebelahku tak jemu jemu menghulur semangat dan berdoa untukku, menceriakan hari hariku, melengkapkan segala jurang jurang yang ada, moga Allah membalas segala kebaikan kalian kelak. Kepada kekasih hati yang telah jauh berada di alam lain, Ayah, betapa kuatnya kasih sayangmu walaupun hanya aku merasai di dalam hati kecilku ini.




Bagiku, janganlah terlalu bersedih apabila ada ujian yang menyinggah. Takdir itu sebenarnya menenangkan jiwa. Percayalah. Meyakini takdir adalah sebuah semangat untuk mencari dan mendapatkan yang terbaik sehingga hati menjadi tenang dan tenteram kerana segala sesuatunya telah ditentukan olehNya. Tawakal dan yakinlah terhadap ketentuan Allah SWT dan apa yang telah ditetapkanNya. Sungguh, Allah Maha Agung, segala kebaikan itu dariNya.




Penulis import : Shila Shaharaman
Janganlah kau pernah bersedih. 
Berdoalah hanya pada Tuhan. 
Ketenangan pasti akan kau temukan.
InsyaAllah.

Saturday, December 3, 2011

aku rindu dia. :'(

Assalamualaikum...


Hening malam yang sepi buat aku rindukan dia. Walau bermacam yang terjadi, walau berjuta kali berbalah, walau seringkali aku kalah. Tapi hati aku masih rindu. Hati aku masih sayang. Entah kenapa, setelah berminggu aku cuba cekalkan hati aku untuk kuat, untuk lupa semua kenangan dengan dia. Tiba tiba hati aku teringat. Hati aku rindu. Ya Allah. Kenapa cubaan begini kau turunkan untuk aku Ya Allah.

Memang semua orang nampak dia kasar dengan aku. Tapi kelembutannya hanya aku yang tahu. Memang mukanya nampak bengis, tapi manjanya aku yang tahu. Diluarannya badannya sasa umpama tidak pernah penat, tapi hakikatnya badannya letih. Benar aku rindukan dia. Kali ini aku bukan rindu perkara yang sering kami lakukan bersama. Tapi kali ini aku rindukan dia. Diri dia yang sebenarnya, Jiwa seorang lelaki yang pernah mencintai aku sepenuh hatinya suatu ketika dahulu. Tapi aku sia siakan. Katanya aku yang sia siakan. Sedangkan aku cuba buat yang terbaik untuk hubungan tersebut. Tapi salahnya tetap pada aku.

Aku rindu Ya Allah. Kau sampaikanlah pesan rindu aku ini kepadanya Ya Allah. Seumur hidup aku, tak pernah aku rasakan kasih sayang dari seorang lelaki sehebat dia. Tapi semuanya sudah terlambat untuk aku menghargai dan ucapkan terima kasih, kerana kini dia telah pergi. Pergi jauh dari diri ini. Pergi jauh meninggalkan aku, dan diri ini sudah pun dibenci.

Ya Allah, malam ini aku menangis Ya Allah. Setelah sekian lama airmata ini aku pendam. Akhirnya ia gugur jua. Setelah sekian lama aku berlagak kuat didapan orang ramai, akhirnya ia mengalir jua tika aku sendiri.

Ya Allah.. Hanya satu aku mohon padamu Ya Allah, kau kuatkan lah hatiku untuk menanggung rindu ini Ya Allah. Kau kuatkan lah juga hatinya untuk mengharungi pahit maung hidupnya yang aku sendiri tahu Ya Allah. Padamu kini tempat aku mengadu. Ya Allah, andai dia jodohku, kau rapatkanlah kami kembali. Tapi andai dia bukan milikku, kau satukanlah kami sebagai seorang sahabat tanpa rasa dengki dan iri dihati Ya Allah.
Aku terlalu menyayangi dirinya. Walau apa pun yang dikatakan orang, hanya aku yang tahu hatinya Ya Allah.

Ya Allah, kau lembutkanlah hatinya Ya Allah, kau jauhkanlah perasaan bencinya padaku. Kau jauhkan lah dari mindanya untuk menjadikan aku musuhnya Ya Allah. Ya Allah, andai aku pergi dulu, kau jagalah hambamu yang paling ku cinta itu didalam naunganmu Ya Allah. Kau berikanlah dia jalan dan rahmat yang kau redhai Ya Allah. Sesungguhnya tiada apa yang lebih ku pinta padamu melainkan untuk sentiasa menjaganya untuk aku.

Amin Ya Rabbal Alamin... :')

Monday, November 28, 2011

Aku takut :'(

Assalamualaikum...

Dah lama aku tak update blog ni. Mahap ye kengkawan! Actually aku sangat busy dengan STPM aku yang berlangsung 21 November haritu. And masih lagi berlangsung okay. Esok aku duduk paper Makro Ekonomi and Geografi Fizikal. Wish me best of luck ye blogger sekalian! Teheeee~

Sebenarnya aku sedih gila sebab harini aku gaduh lagi dengan dia. Dah putus tapi aku tatau apa lagi yang dia tak puas hati dengan aku. Semua benda dia tak puas hati dengan aku. Apasal? Sakitnya hati ni tuhan je yang tahu. Aku tak boleh terima bila dia kata dia jadikan aku musuh dia. Aku tak pernah dendam pada sesiapa. Aku tak pernah anggap sesiapa sebagai musuh aku walau seteruk mana pun orang tu buat kat aku. Tapi kali ni aku rasa dah sesedih tahap gaban dah.

Tapi aku tau aku kene kuat. Walau macam mana sekalipun aku kene terus melangkah. Kawan kawan, korang doakan aku yang terbaik ye. InsyaAllah lepas STPM aku akan merantau ke negara orang. Aku nak pergi dari bumi Malaysia ni. Aku nak lupakan semua kenangan yang pedih yang tinggal dalam jiwa aku ni.

Aku mohon maaf kepada semua yang pernah terluka dengan kata kata aku. Halalkan segala ilmu, makan minum, pakai dan segalanya. Semoga aku dapat hadapi hidup dengan tenang. InsyaAllah :)

nak kene pergi study. 
tak boleh layan sangat benda benda camni lagi lagi time time exam gini. :) 
Wassalam.

Monday, October 3, 2011

Ya Allah :'(

Assalamualaikum...

Ya Allah. Kau ampunkanlah setiap apa dosa yang telah aku buat Ya Allah. Andai nyawaku terhenti disini, aku redha dengan takdirku ya Allah. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya tersendiri, dan aku tau setiap apa yang berlaku adalah untuk kebaikan aku. 

Ya Allah, kau jauhkanlah aku dari perbuatan keji dan mungkar ya Allah. Kau jauhkanlah aku dari lembah maksiat yang pernah aku singgah dahulu ya Allah. Sesungguhnya aku ingin kembali ke jalan yang benar. Aku ingin mencari segala sinar yang tertinggal di belakangku ya Allah. 

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim. Kau permudahkanlah aku untuk menjalani kehidupanku didunia ini ya Allah. Kau lapangkanlah fikiranku, kau tenangkanlah hatiku. Kau berilah aku ketenteraman jiwa yang selama ini tidak dapat aku rasakan ya Allah. 

Ya Allah, kau ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku, dosa sanak saudaraku, dosa sahabat sahabatku, serta dosa kaum muslimin dan muslimat sekalian ya Allah. Kau berikanlah kami hidup yang sentiasa dilimpahi dengan rahmat dan keredhaanmu ya Allah. :'( 

Ya Allah, sesunggunya aku manusia yang hina disisimu dan hanya aku minta pengampunan darimu dan aku takkan pernah berputus asa dalam meneruskan hidupku ya Allah. :'(

amin amin ya rabbal alamin. 

aku takut...:'(

Tuesday, September 27, 2011

Adam VS Hawa

Assalamualaikum!


Al kisah tersebutla kisah... 


Jam menunjukkan tepat 12.34 tgh hari 26 September 2011... Pada ketika itu aku tengah mengadap exam paper Geo Fizik. Dengan penuh tekunnya aku memerah tenaga otak aku untuk berfikir dan mencari jawapan. Serayanya segala darah aku disalurkan ke otak tetibe timbul satu idea untuk update blog. Bangang ape kah ini? Tengah tengah jawab exam boleh ada idea nak update blog. waddefish? 


Lelaki! Yeahhhh! Lelaki ye ladies and 'gentel'men. Ada apa dengan lelaki? Inilah idea yang aku dapat semasa dan ketika itu. Zaman sekarang susah kita nak bezakan peranan seorang perempuan dan seorang lelaki. Kenapa? Sebab sekarang ni masing masing dah boleh buat apa yang spesis berlawanan buat. Perempuan masak, lelaki pun boleh masak bhai! Lelaki bos, pergh, perempuan pun jadi bos wehh...! Cuma satu je.. Perempuan boleh mengandung, lelaki belom boleh lagi. kehkehkeh


Di zaman yang penuh kemodenan ni, boleh dikatakan istilah "perigi pegi jalan jalan cari timba" dah HALAL diperdengarkan. Dialog zaman dulu berbunyi begini 


"kau ni timah, macam perigi cari timbalah!".. 
"woi bedah, jaga baik sikit mulut kau tu ye! takde insuran ke ape?" 

haaa ko! sekali mendapat! Tapi dialog zaman skang ni dah berubah...


"wei zetty, jom teman aku jalan jalan"... 
"ko nak pegi jalan jalan kemana ni lily?".. 
"alaaaa kau ni! JALAN JALAN CARI JANTAN!" (versi jjcm ye!)

Itu adalah suatu lumrah dan kenyataan zaman sekarang. Bukan aku nak mengutuk kaum aku sendiri, tidak sama sekali. Kita sama sama hawa, tapi ada segelintir kaum hawa atau golongan golongan hawa ini dilahirkan tanpa kemaluan. Kat mana hilangnya kemaluan dia? Tak rasa malu ke dok tergedik sane tergedik sini? Memang betul kata org kalau diorang mengeletis sekalipun, bukan susahkan kita. Memang tak susahkan, tapi memalukan. Korang yang kaum kaum hawa ni faham tak apa yang terbuku kat hati aku ni? Faham tak? 


Okay cukup pasal kaum hawa yang mengeletis dan memalukan. Kita cerita pulak pada topik asal. LELAKI. Ye, lelaki dijadikan untuk menjaga kehormatan seorang wanita. Wanita insan yang lemah, maka kaum adam yang gagah inilah yang seharusnya memberi perlindungan kepada kaum hawa. Tapi kebanyakkan kaum adam sekarang sudah tidak punya kewarasan akal. Susah nak cari yang baik, yang setia, yang ikhlas, yang jujur, yang sudi memberi pertolongan tanpa sebarang komplain. SUSAH SANGAT! 


Aku nak kongsi sedikit sebanyak pengalaman aku selama berkenalan dengan MAKHLUK TUHAN PALING GAGAH ni... Lelaki ni ada bermacam macam cara dan alasan. Disebalik kelembutan dan kasih sayang yang ditunjukkan terdapat penipuan yang disembunyikan, manakala disebalik keegoan yang terserlah terdapat sedikit kelembutan yang hanya akan ditunjukkan setahun sekali. -_-' sedih betul.


Kepada kaum kaum hawa yang sedang mencari pasangan atau yang sudah pun punya pasangan, boleh aku tau apa yang korang tengok pada pasangan korang tu? Adakah rupanya? Atau agamanya? Disini tersenarai beberapa jenis lelaki yang harus korang elakkan. Jangan pernah terpedaya dengan tipu helah lelaki lelaki seperti ini.


Lelaki tak bertanggungjawab.
Apa makna lelaki tak bertanggungjawab? Yela, kalau dah buat salah pastu pegi blame orang lain, kan takde tanggungjawab tu. Korang bayangkan bf korang anak sulung, keje bagus, tapi mak ayah and adik adik terbiar. Sikit pun tanak bagi duit ke ape ke, jenguk ke ape ke. Sikit pun tak. Tapi korang separuh mati sayang kat bf korang tu. cis. bodoh apa kalian? Lelaki macam ni nak buat suami? Lupakan. satu hari nanti bila diorang dah bosan, korang pun akan menerima nasib yang sama tau!


Lelaki suka mintak duit.
Haaaaaa...ini yang paling aku tak berkenan. Lelaki mintak duit kat perempuan? Jadah ape kau! Kau jantan kan? Kau ada tenaga kedrat 4kerat tu gunalah! Takkan nak duduk rumah play with those balls kot? Adoi. Kalaulah kau dapat bf jenis dapat gaji je suruh korang simpankan and bila bf kau dah takde duit, die mintak kat kau. Tu lain cite bhai. Tu dah tentu tentu memang duit die. Dia cuma mintak kau simpankan je. Ni dah jenis mintak duit awek, pastu tak reti reti pulak nak ganti kan. Haaaa lagilah mintak lempang. 


Lelaki kaki maki.
Babi Bodoh Perempuan Sial Sundal dan sebagainyaaa... memang lah aku tak faham kenapa kaum adam ni kuat sangat memaki maki ni. yang tak boleh belah tu asal nak maki sebut perempuan punye. ape kau punya dah hilang ke?? grrrr~ Lelaki macam ni tak payahla. Jangan dibuat bf, apatah lagi suami. Kalau lelaki tu ikhlas la sayang kat korang, diorang mesti akan ubah yang buruk pada sesuatu yang baik. Kalau pun diorang penah termaki korang sebab geram sangat, korang tegur, pastu terus die dah tak sebut lagi, haaa itu kira bagusla. Maknanya laki tu sedar silap die. Tapi ada jugak laki, bila kita tegur jangan memaki maki sesuka hati, lagi seronok die maki kita balik. perghhhh! 


Itu antara list list lelaki yang harusla korg elakkan sangat sangat. Kita sebagai kaum hawa ni kene sentiasa berhati hati, sebab kaum adam ni gagah wehh! die ugut sikit kita dah cuak. mau tak cuak ko, tgkla ketul ketul kat lengan die tu. perghhh! tergugat mak nyah! HAHHA Okayla. cukupla setakat ni dulu. Nanti kalau aku ade idea lelaki yang mcm mana yang harus dielakkan aku update okay! HAHHA :DD 


kene off weh, mak dah bebel!


Sunday, September 25, 2011

:D :D :D :D :D :D :D

Assalamualaikummm! :D :D :D


Kelas kau jahhh! *tetibe HAHHA 


maafla anak anak ye. Harini aku macam terhappy pulak. macam kanak kanak ribena je aku rasa ni ha wehhh.


Ce korang nengok gambau kat bawak ni bebetul!


ilebiutu! kehkehkeh

Haaaaa kau.. Aku on je fb aku dah tak check noti dahh. Aku teros pegi profile. Tengok tengok de gambau ni. Pergh pergh pergh! Rasa seronok pulak kan? Ekekeke Comelll gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Benda ni dah siap, tinggal masa nak ambik je. Tak sabau! tak sabau! Cepatla rabu! 

Okay tu je aku nak bagitau. kehkehkeh

ps : kalau korang berminat nak beli bolster yang boleh ditulis tulis nama ni, boleh la add fb Elma Hafael. panggil je kak ema. die buat bolster, coklat, cupcakes, printed pillow, custamize puzzle, mugs.. aishhhh! macam macam la. kalau korang berminat sila la add dan tengok hasil hasil die. semua ada kat fb die. comel comel! :DDD


Ini antara hasil kerja tangan dia........... Lihatlahh hasilnyaa! ^^,


love shape bolster :)


long bolster :D


cupcakesssss! yummmyy


so sweettt! 


chocolateee! :D


okay cukuppp! kalau korang nak tengok lebih banyak lagi! jangan lupa add Elma Hafael okayyy! 


calobeteee! :D

Tuesday, September 13, 2011

Sekali Lagi.....

Dan sekali lagi kini aku disakiti. Oleh insan bernama lelaki. Kau datang bawa harapan padaku. Tapi kau bilang tiada peluang untukku. Tapi kelakuanmu sungguh berbeza dangan apa yang kau tuturkan. Kau melayaniku umpama bidadari. Kau memberikan aku senyuman yang terindah pernah aku lihat darimu. Kau renung tepat kedalam mataku. Kau tak pernah mengasari aku. Tapi kau bilang tiada peluang untukku.


Kenapa kau hadir dan memberikan layanan yang terindah dan kemudian kau tinggalkan aku dengan kata kata begitu? Kau bilang kau sayangkan aku, kau bilang kau tak mahu sakitkan hati aku. Kau bilang kau mahu segalanya menjadi rahsia, kau tak mahu aku tahu kerana kau tak mahu aku merana. Tapi sampai bila? Kenapa kau pendam segalanya? Kenapa kau tipu aku hingga akhirnya perbuatanmu terbongkar dengan sendirinya didepan aku? Kenapa?


Sudah berapa lama kita mengenali hati budi? Sudah berapa lama kau kukenali? Tapi semalam, bila kau tanyakan aku sudah berapa lama aku mengenalimu, dan aku bilang baru semalam, kau buat muka yang sebal denganku. Kenapa? Kenapa begitu? Apakah salah? Ya. Memang sudah lama aku mengenalimu, sudah lama juga aku simpan perasaan yang kau sedia maklum ini. Tapi hingga kini, kau masih tidak menerimaku. Kau biarkan aku tergantung disini. Kau biarkan aku bermain dengan perasaan sendiri melalui tingkah lakumu.


Semalam kau bilang tiada peluang untukku, tapi bila aku merelakannya kau bilang padaku jangan pernah putus asa. Yang mana satu sebenarnya dalam hatimu? Yang mana satu? Kau bilang kau sayang dia, tapi kenapa kau bersama aku? Kau bilang kau sayang aku tapi kenapa kau lebihkan dia? Kau kata kau sedang keliru dengan hatimu, tapi kenapa kau memilihnya? Dikala kau sedang keliru apakah kau mampu membuat pilihan dan kau membiarkan aku sendiri? Sampainya hati kau buat aku begini.




Dan kali ini, buat kesekian kalinya hatiku terluka lagi dan aku menangis lagi. Umpama cerita yang tak pernah tiada penghujungnya. Umpama sebuah cerita yang tidak menemui jalan bahagiaannya. Kenapa ini yang terjadi padaku? Kenapa ini yang kau beri padaku? Apakah selama ini tidak cukup apa yang aku lakukan untukmu? Apa selama ini hati aku tidak ikhlas menerimamu? Apa selama ini pernah aku merungut tentang dirimu? Pernahkah kau melihat aku berputus asa? Pernahkah aku pergi dari hidupmu walau bermacam kau lakukan padaku? Tapi pernah kau lihat itu? Pernahkah? 


Aku sepi lagi. Aku sendiri lagi. Aku disini masih menanti sesuatu yang belum pasti. Mungkin kau bukan untukku, tapi aku tak pernah mungkin mengalah.. Sekali lagi kini, aku disakiti... T.T

terima kasih kerana melukakannya berkali kali....

Thursday, September 8, 2011

I Follow You, You Follow Me! ^^, [WTH?]

Assalamualaikum!


Haaaa.. bertemu lagi kita dengan tajuk diskusi,




Seperti yang kalian sedia maklum dihujung tajuk aku harini ade tiga abjab yang telah dicapsLOCK dan dikurungkan. W T & H. Mengapakah abjad itu berada di situ dan apakah maknanya? Hehhe WTH membawa maksud, Wahai Teman Hidupku. Ekekeke okay aku tipu. Maknenyeeeee... korang sendiri paham la weh! -..-


Okay back to the topic yg mukadimahnya berjela tu.. Prinsip I Follow You,You Follow Me atau nama manjanya MEMBUNTUTIMU kini kian glemer diarus permodenan dunia blog. Ianya adalah tersangat glemer dikalangan newbie yg sedang berjinak jinak dengan binatang bergelar blog ini. Persoalannya disini, mengapakah prinsip membuntuti ini diikuti? Adakah kerana ianya glemer seperti abam Hiro Akal Tunjang?


Mengikut kefirasatan aku, prinsip ini diikuti kerana ia merupakan salah satu trend, cara dan langkah untuk menambahkan bilangan follower. Tapi sedarkan wahai newbie bahawasanya trend ini amat menyebalkan? Pernahkah kalian terfikir bahawa trend ini hanya diikuti oleh manusia yg berakal genap iaitu 2, 4, 6 dan 8? 


Walaupun sesungguhnya blog aku ni hanya mempunyai pengikut yang sedikit tapi aku tak pernah ngeluh pun weh! tak penah pun suruh suruh orang follow blog aku! haaaa... tengok! Ini adalah kerana :- 


i. Blogger bijak hanya follow blog yang berilmiah dan separa lawak, separa jenaka. Serta tidak mempunyai iklan yang berduyun duyun. 

ii. Blogger bijak tidak akan membuntuti blog yang menyuruhnya untuk membuntutinya. Kehkeh. pening.

iii. Blogger juga mempunyai taste yang berbeza. Aku suke cheese, korang suke petai. Kan lain kan?

iv. Blog aku tak sedak sebab tu tak ramai follower. T.T *aku sedar diri, sekian!

Jadi dapatlah kalian tuan tuan, puan puan, anak anak dan adik adik yang dikasihi sekalian memahami kenapa trend membuntuti tidak sepatutnya diikuti. Terdapat 3 jenis blogger yg telah pun aku kenalpasti buat masa ini. BUAT MASA INI! antaranya ialah :-


i. Blogger Tegar : Up entry sehingga 5,6 kali mengalahkan berak manusia normal. Berblogjogging secara pantas atau slow motion lalu meninggalkan komen dan membuntuti tanpa berfikir panjang.

ii. Blogger Bebal : Up entry ikut suka makcik tiri dia punye sepupu. Mungkin seminggu sekali, sebulan sekali, setahun sekali atau mungkin sekali seumur hidupnya. Super-sonic-blog-motion-walking dengan hanya meninggalkan nota kaki yang berbunyi "Salam Ziarah, nice blog! I follow you, don't forget to follow me!" tanpa membaca sebutir haram pun perkataan dalam blog tu dan dan dan, dia tak follow pun blog tu sebenarnya... -oo-

iii. Blogger Pemalu : Up entry hanya bila ada mood atau idea. Blog walking dengan penuh dedikasi dan istiqomah. Tapi tidak mahu meningalkan sebarang jejak kerana takut dikesan oleh Bahagian Forensik. ^^,"

Berdasarkan 3 jenis blogger yg telah aku kenalpasti BUAT MASA INI, blogger ketegori nombor 2 adalah kumpulan yg kerapkali mengikuti trend bontot membontoti ini. Dan kebanyakkan daripada mereka adalah remaja yang belum cukup matang dan berkemungkinan besar berakal genap. Kehkehkeh


Pesanan aku buat semua blogger blogger bebal, bakal bakal blogger, dan peminat peminat blog sekalian, diharap agar korang menghentikanlah prinsip MEMBUNTUTI yang korang follow sekian lama tu. Ini adalah kerana, ianya adalah sangat merimaskan dan menyemakkan pemilik blog utk membuat keputusan sama ada nak follow balik ke tanak blog korang tu. dah macam paksaan tahu! grrrrrrr~ 


Sekiranya korang nak blog korang DIBUNTUTI, up la entry yang best, berilmiah, mempunyai unsur jenaka + lucahs dan selalulah melawat blog blog lain dengan hati yang ikhlas dan tinggalkan nota kaki, bukan bau kaki. Paling penting, jangan sesekali semakkan chatbox dengan kata kata seperti :-


I FOLLOW YOU! YOU DON'T FORGET TO FOLLOW ME BACK! ^^.

 *mcm mintak lempang je wehhh!

APE PUN TAK BOLEH!

Assalamualaikum!


wah! dah sepurnama merindu bak kata Dato Siti Nurhaliza aku meninggalkan dunia berblogging ni. kehkehkeh kalau up entry pun semua stok sekadar ado. yang ado. aku rasakan semenjak dua menjak tiga menjak ni, otak aku blur. tatau la kenapa. nak kata dok pikir pasal stpm sgt tak adola pun. nak kata pikir pasal masa depan pun tak la sgt. aku sendiri blur. tapi asal aku bukak blog nak up entry je mulalah kepala pening pening lalat. ape pun tak boleh la wehh!


hahha harini sebenarnya aku update semata nak cite kat korang yang aku baru je start percubaan STPM aku. yg paling penting aku dah setel exam utk paper selaras satu Selangor iaitu paper separa killer Pengajian Am. haaa.. nak cite kat kau, paper ni mmg killer nak mati. ko nak tau knp? sebab arahan. aku rasa dalam subjek ni benda yg penting kau nak kene paham adalah arahan soalan tu. bukan die punye essay tau, tp die punye arahan. haaa.. kau silap je baca arahan, habisla graf kau tunggang tebalik, pola kau cerca merba, muke kau pucat lesi tgk jam tinggal sejam setengah. homaigood! ko hengat cukup ke tiga jam tu nak buat semua ha? memang aku tabik spring kalau korang sempat. tp aku tgk budak budak aku ni, ade yg terlebih sempat sampai sempat tido. itu lebihh.


ni adalah rupa graf yg sebetulnya....


malas nak warnakan...... 


manakala, ini adalah rupa graf yg aku buat... -..-


rupe je cantik, tapi SALAH!


Lihatlah perbezaan yang sangat ketara itu ye. apakah perasaan anda sekiranya anda mengalami situasi diatas? adakah anda akan membunuh diri? Beri cadangan... 




-..- tensi mak nyah!
sekian..

Sunday, August 28, 2011

Selamat Hari Raya AidilFitri! :D

Assalamualaikum!




Lihat diatas sana. Ade sebijik flash yang aku rembat drpd blog Ayeem Ayam.. hehhe macam comel pulak kan? :)) 


bersempena dengan lebaran yang bakal menjelang tak lama lagi ni, aku nak up entry sebijik nak memohon kemaafan kepada kalian semua sekiranya pernah terkasar bahasa, terlanjur budi bicara, tergedik tingkah lakunya, terover ceritanya dan mcm mcm ter lagi lah. Aku harap, Syawal yang bakal tiba ni mampu memberikan kita semangat yang baru untuk meneruskan hidup. Semoga kita semua mendapat kesempurnaan dalam melakukan setiap tugasan serta tidak pernah lalai dalam melakukan ibadat kepadanya demi meraih balasan disana kelak. :) InsyaAllah. 


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. 
MAAF ZAHIR DAN BATIN. ^^,

Sunday, August 14, 2011

92 Truth Things About Me :)

NAME: Nabila Hani bt. Nizar

AGE:19

BIRTHDATE: 25.07.1992


WHAT WAS YOUR:


 1. last beverage = plain water

 2. last phone call = sayang

 3. last text message = Capix

 4. last song you listened to = 150 juta by Fynn Jamal

 5. last time you cried = 2 days ago


HAVE YOU EVER:


6. dated someone twice = yes

7. been cheated on = yes

8. kissed someone & regretted it = no

9. lost someone special = yes

10. been depressed = yes

11. been drunk and threw up = no


LIST THREE FAVORITE COLOUR:


12.Pink

13. Green

14. Black


LAST YEAR (2010), HAVE YOU:


15. Made a new friend = yes

16. Fallen out of love = yes

17. Laughed until you cried = yes

18. Met someone who changed you = yes

19. Make love = no.

20. Found out someone was talking about you = yes

21. Kissed anyone on your FB friend's list = yes


GENERAL:


22. How many people on your FB friends list do you know in real life = 800

23. How many of your facebook friend is your bestfriend = 5 among 1311. -____-"

24. Do you have any pets = no...

25. Do you want to change your name = ofcos NO!

26. What did you do for your last birthday = go karaoke with someone. :)

27. What time did you wake up today = 9.56 am.

28. What were you doing at midnight last night = doing notes.

29. Name something you CANNOT wait for = AidilFitri! :DD

30. Last time you saw your mother = just now.

31. What is one thing you wish you could change about your life = my love story. :'(

32. What are you listening to right now = Rolling in the deep by Adele.

33. Have you ever talked to a person named Tom? = no. never have a friend name Tom. hahha

34. What's getting on your nerves right now = him.

35. Most visited webpage = Facebook!

36. How long will you be sitting infront of your pc's = all day long! *if i have nothing else to do la. hahha

37. Nickname = Bella.

38. Relationship Status = in a relationship and it sickkk!

39. Zodiac sign = Leo

40. He or She = She for sure!

41. Elementary = Tadika Sri Jaya > SK KLIA > SMK KLIA >  SMK SM

42. High School = yes

43. College = not yet!

44. Hair color = black

45. Long or short = long!

46. Height =165cm

47. Do you have a crush on someone? = everyone who being nice to me! hahha

49. Piercings = Yes

50. Tattoos = No

51. Righty or lefty = Righty


FIRSTS :


52. First surgery = no

53. First piercing = standart5

54. First best friends = Syahirah Sujangi and NIXMIXIX!

55. First sport you joined = bola baling.

56. First vacation = Perth, Australia.

57. First birthday present = dont remember.

58. First pair of trainers = ?????


RIGHT NOW:


59. Eating = Fasting!

60. Drinking = Fasting!

61. I'm about to = go to seremban. :)

62. Listening to = Jar of Heart

63. Waiting for = him to comeback home.

64. Want kids? = ofcos. and 2 is enough! hehhe :D

65. Get Married? =Yes.. 5 years from now!

66. Career? = a Pra-U student!


WHICH IS BETTER :


67. Lips or eyes = eyes!

68. Hugs or kisses = can i have both? :D

69. Shorter or taller = taller!

70. Older or Younger = younger

71. Romantic or Spontaneous = BOTH!

72. Nice stomach or nice arms = nice arms and stomach! hhahaha

73. Sensitive or loud = BOTH!

74. Hook-up or relationship = dunno hahha

75. Trouble maker or hesitant =dont want both :(

HAVE YOU EVER :


76. Kissed a stranger = Not yet! hahahaha

77. Drank hard liquor = NEVER!

78. Lost glasses/contacts = Often. hahha

79. Sex on first date = NOPE!

80. Broke someone's heart = I donno. he never mention.

81. Had your own heart broken = YES :(

82. Been arrested = NOPE!

83. Turned someone down = YES.

84. Cried when someone died = No.

85. Fallen for a friend = No.


DO YOU BELIEVE IN:


86. Yourself = YES! OFCOS! FOR SURE! hahha

87. Miracles = i dont know.

88. Love at first sight = yesssss

89. Heaven = yessss

90. Santa Claus = pffftttt~ NO!

91. Kiss on the first date = YES!

92 . Angels = i dont know.

Tuesday, August 9, 2011

Agar Ku Tahu

Dikekalutan malam dan keresahan sepi ini menyelubungi diri, tersingkap suatu persoalan yang masih tidak terjawab. Kau mendustai hati ini. Kau menduakan cinta yang aku beri selama ini. Kau bilang kau cinta padaku, namun kau ungkap rindu padanya. Apakah ini benar rasaku? Atau hanya mainan kata katamu?


Aku keliru, bingung memikirkan hatimu. Jawapan yang ku tunggu masih belum terjawab dan kini aku derita sendiri. Derita menyintaimu. Derita merinduimu. Derita menunggu jawapan pasti darimu. Apa kata hati ini benar tentang perasaanmu padaku? Atau aku sekadar boneka dalam hidupmu?


Sayang, jawaplah pasti. Tetapkanlah hatimu. Jangan pernah kau dustai setiap yang berlaku antara kau dan aku. Tak pernah sekelumit pun rasa dihati ini untuk menipumu. Tak pernah ada sedikit rasa dihati ini untuk meninggalkanmu. Walau bermacam ku tempuh. Walau pelbagai ku ketahui. Namun hati ini masih menafikannya kerana sebuah cinta.


Aku tak mahu buta dalam perhubungan. Aku tak mahu gagal dalam percintaan. Tapi aku juga tak mahu kehilanganmu. Kerana kau aku tahu makna rindu. Kerana kau aku tahu menghargai cinta. Dan kerana kau aku kenal apa itu erti sunyi, erti sepi, erti sebuah hati yang dilukai. Sayang, katakanlah padaku, siapa dihatimu. Agar dapatku tahu. Agar dapat ku buang segala tomahan tentang dirimu.


Setiap apa kemahuanmu kuturuti. Setiap apa yang kau beri ku terima dengan besar hati. Tapi pernah juga ku terfikir, termenung mengenangkan setiap yang berlaku. Setiap apa yang terjadi. Setiap apa yang kau beri. Hanya hiasan dustaan hati atau memang kebenarannya yang hakiki. Aku buntu, kau keliru.


Sayang, tiada apa yang mampu kulakukan. Tiada apa yang mampu aku ubah. Aku juga tak mampu memaksa hatimu. Apa yang mampu kulakukan adalah menunggumu dengan penuh rasa sabar.
Dan kau, carilah jawapannya dan temuilah aku untuk kau jelaskan segalanya. Agar dapat kutahu isi hatimu.


Sayang, agar ku tahu...

Sunday, July 24, 2011

Bertuahkah Aku Di Dunia Ini?

Aku dilahirkan dalam keluarga yang sederhana. Segalanya serba sederhana. Aku tak punya kakak mahupun adik. Yang aku ada cuma abang abang yang suka menyakat dan mentertawakan aku. Selama 18 tahun 11 bulan dan 30 hari aku hidup di dunia ini sudah pelbagai ragam yang aku temui dalam keluarga aku.

Aku teringat sewaktu kecilku. Aku dimanja oleh abang abangku. Aku dibawa ke sana dan ke sini. Aku dibelikan pelbagai mainan dan buku untuk dibaca. Namun segalanya tak seindah apa yang disangka. Apabila aku semakin meningkat dewasa. Perbalahan sering berlaku antara aku dan adik beradikku yang lain. Dan disebabkan aku yang bongsu, maka akulah juga yang sering kalah dan menitiskan air mata.

Harini aku rasa hidup aku bertambah sunyi. Entah kenapa malam aku sayu. Airmata seringkali mengalir di pipi. Aku terasa sunyi di rumah ini. Mak seringkali memarahi aku tanpa sebab. Dan kadang kadang membuatkan aku rasa seperti mahu lari di rumah ini. Abah pula sibuk menguruskan kebun. Bukan dia tak mahu duduk di rumah. Tapi abah lagi senang jikalau berada dikebun. Lebih sihat untuk dirinya. Aku pula sendiri. Sendiri di dalam rumah besar ini.

Kalau dulu, rumah ini riuh. Terdengar suara abang abangku. Seringkali aku mengetuk pintu bilik mereka untuk turut serta dalam cerita yang sibuk mereka hebahkan sesama mereka. Seronok. Kadang kadang kami sama sama kongsi rahsia. Banyak yang kami kongsikan bersama. Bila aku ada masalah atau aku nangis, aku datang pada mereka. Dan merekalah yang menghiburkan aku.

Tapi sekarang tiada lagi semua itu. Yang ada cuma sayup sayup suara mereka bermain di mindaku. Abang abangku kini semua sudah berumah tangga. Mereka sudah punya rumah dan keluarga mereka sendiri. Datang sini pun mungkin 2 atau 3 minggu sekali. Alangkah sunyinya aku sendiri di rumah ini.

Aku selalu berharap agar suatu hari nanti aku dapat kembali bersama abang abangku seperti dahulu. Tapi aku tahu semua itu tak mungkin berlaku. Aku rindukan riuh tawa kami adik beradik apabila duduk didepan TV, aku rindukan riuh kami adik beradik apabila abah memberitahu kami yang dia ingin membawa kami bercuti. Aku rindu keterujaan kami adik beradik apabila sampai di negara asing. Aku rindukan semua itu. Aku rindukan abang abangku.

Semoga hubungan kami adik beradik tidak akan pernah putus meskipun ada masalah di antara kami. Aku berharap agar satu hari nanti keluargaku dapat berkumpul dan sama sama mengungkit kenangan manis dahulu kala.


apa yang aku inginkan cuma kebahagiaan :)


Sunday, June 26, 2011

Band Pilihan : ARCHEST!

Assalamualaikum. :)


Harini makcik nak promote band pilihan makcik. Eheheheheh Band ni sebenarnya dianggotai oleh kawan kawan makcik, jadi niat makcik pada hari ini adalah untuk mempromote band mereka. Jom kita baca sedikit sebanyak sejarah tentang penubuhan band mereka ni. 








ARCHEST - Band ni mula tertubuh akhir 2010. Band ni di anggotai oleh 4 orang anak muda yang menetap di Selangor yang berasal dari negeri yang berbeza. Serba sedikit tentang sejarah kami, pada mulanya myrul (drummer) telah bertemu dengan Iwan (Guitar & Vox) di laman sesawang myspace, mereka banyak menceritakan tentang music dan mereka pun bercadang untuk menubuhkan sebuah band. Tapi oleh kerana mempunyai masalah dalaman, hasrat untuk menubuhkan sebuah band berkubur disitu. Namun, pada Mac 2010 myrul mendapat tawaran untuk menerima latihan PLKN, disana myrul telah berjumpa dengan Rahim (Bassist), mereka banyak menceritakan tentang music, hasil perkenalan mereka disitu, cerita punya cerita punya cerita rupenya rahim ni member iwan, n lastly rahim n myrul dapat meneruskan pengajian di pusat pengajian yang sama. Pada masa yang sama juga, mereka bercita-cita untuk meneruskan hasrat untuk menubuhkan sebuah band. Dan hasilnya kini ARCHEST mula mengorak langkah untuk memasuki industri music Malaysia, Insya-Allah. Show pertama Archest di Hotel Concorde Inn, KLIA. Memang best la time tu! tQ artest yang support ARCHEST! (dirembat dari page dorang)




Kepada korang korang jommm kita LIKE band ARCHEST dan dengarkan lagu mereka. Ada kat page diorang tu. Dengarkan dan hayati lagu yang telah dihasilkan oleh mereka sendiri dan nilaikan okay. Mereka berbesar hati untuk menerima sebarang komen dan kutukan yang membina demi memajukan band mereka setapak ke hadapan.. :D


Doa aku pada korang semoga korang dapat memajukan diri dalam industri seni yang luas dan mencabar ni. Andai kata korang dah glamour nanti jangan lupa member kat sini. HAHHA :DD



sampai sini je k guys,
jumpe lagi next entry! :D 

Thursday, June 16, 2011

Kawan aku yang pelikkkk.... amendela kau ni janggg!

Assalamualaikumm


Korang pernah tak ada kawan yang orang nak belanja makan tapi tanak ikut? Ape ke pelik beno la kawan macam nih ni? Orang nak belanja die boleh balik pulokkkk! Haihhhh..


Sebenarnya tadi aku ada ajak member aku dua orang ni pi makan. Aku belanja lah. Dia sikit punye excited tunggu. Bila aku sampai dia boleh balik pulak. haihh ape la kawan aku sorang nih! hahahaha Ujung ujung tadi makannya bertiga jeee... hahha


Lepas ni kalau ada sapa sapa nak belanja korang makan tu follow je la. apeee la. rezeki jangan ditolak. maut jangan dicari. hahha ;DD




sekian. tu je cite aku! byeeee! hahahahah

Monday, June 13, 2011

Diri Ini Mampu

Assalamualaikum


Wahai rakan rakan blogger yang dikasihi sekalian. :) Lama sudah tak ketemu. hehhe Alhamdulillah hari hari aku kini disinari cahaya lampu neon, lampu kalimantang dan sinaran matahari yang tak pernah jemu memancari hidup aku. Semenjak kejadian yang menyakitkan hati, aku belajar cara untuk menerima setiap apa yang terjadi. Syukur pada tuhan perkara itu berlaku.


Aku belajar cara untuk menerima setiap yang berlaku demi menjaga hati sendiri dan orang lain. Yela, buat apa nak ingat pada benda yang lampau betul tak? Kita punya hati siapa yang jaga? Diri kita sendiri kan? Setiap yang buruk yang terjadi pada diri kita ni ada hikmahnya. Selagi kita mampu untuk jalani ujiannya, kita terimalah. Bersyukur pada yang Maha Esa kerana mengurniakan ujian yang besar itu pada aku. Mungkin tak sebesar mana, tapi bagi aku besar sangat atas sebab sebab tertentu. hehehe


Sebenarnya nak bagitau kat korang semua yang cuti sekolah dah pun berlalu. Sekarang masanya untuk teruskan perjuangan di medan ilmu. Menimba sebanyak ilmu yang boleh demi masa depan yang cemerlang. InsyaAllah aku akan mulakan sesuatu yang baru. Aku mengharapkan doa dari kalian semua agar aku mampu berubah. 


Aku ni bukan perempaun baik pada asalnya. Tapi setiap manusia berhak diberi peluang untuk berubah betul tak? Dan aku rasa mungkin dah tiba masanya untuk aku transform dari sesuatu yang buruk kepada yang lebih baik. Tapi tak mudah untuk buat semua tu. Aku perlukan bimbingan, nasihat daripada rakan rakan yang sudi membantu, dan korang, rakan blogger aku pun merupakan orang penting dalam hidup aku untuk aku merealisasikan impian aku. InsyaAllah aku boleh.


Aku mahu membesar sebagai seorang wanita yang kuat dan berani. Tabah menghadapi segala cabaran dan tak pernah mengalah sebelum berjuang. InsyaAllah aku boleh. :)




p/s : berita gembira harini dapat result MUET. Alhamdulillah dapat Band 4 :)


sekian.

Saturday, June 4, 2011

^^,)

GEMBIRA
&
BAHAGIA KINI.

ALHAMDULILLAH YA ALLAH. 

hidup single bukan susah pun kan? 
tak pening kepala. 
hahha :D

Tuesday, May 31, 2011

Apa yang harus dilakukan untuk melupakan sesuatu?

Assalamualaikum...


Sejak kebelakangan ni seringkali dapat mesej dari member member kat FB mintak tolong bagi nasihat macam mana cara nak settle kan masalah dorang. Haihh aku ni bukan perunding masalah wehhh. HAHHA tapi sekadar nak bagi nasihat boleh la. Sikit sikit. Okay, jadi disini aku nak bagi tips macam mana nak melupakan atau melenyapkan sesuatu masalah yang dirasakan remeh dan tak penting pun untuk kita serta cara tuk melupakan seseorang daripada ingatan.


1. Berfikiran matang


Bila berhadapan dengan masalah fikir balik masalah tu besar ke kecik. Kedua fikir masalah tu penting dalam hidup atau tak. Ketiga fikir dengan matang cara untuk selesaikan. Jangan dok emoooooo memanjang. Apa pun tak bolehla kalau macam tu kan?? Paling penting bila berdepan dengan masalah ialah berfikir menggunakan akal. Jangan guna hati


2. Banyakkan beristighfar 


Bila berhadapan dengan masalah banyakkan beristighfar. Bila beristighfar kepala jadi lebih tenang. Ini memudahkan korang untuk berfikir dengan tenang. Ye dak? Hehhe Selain tenang, korang mesti dapat merasakan bantuan yang sedang diberikan Tuhan kepada korang. Percayalahhh...


3. Penuhi masa lapang


Paling penting untuk melupakan masalah yang remeh temeh atau melupakan seseorang adalah dengan mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah. Luangkan lah masa korang dengan kawan kawan ke, lepak library ke, pi tengok wayang ke atau apa apa je yang korang rasa dapat hilangkan stress korang. Paling penting, korang jangan luangkan masa korang dengan terjun lombong ke, terjun bangunan ke, jual body ke.. ingat yeeee....  Nak masuk neraka ke beb? 


4. Tetapkan hati


Tetapkan lah hati korang. Fikir jalan yang terbaik dan tetapkan hati. Setiap kali datang rasa resah gelisah rindu sendu tu korang istighfar banyak banyak. Supaya korang ingat matlamat korang tu apa... Matlamatnya adalah untuk melupakan dan menghindarkan diri dari masalah atau seseorang kan? So tetapkan hati TETAPKAN! 


5. Cari seseorang 


haaaa...tips ni sesuai untuk orang orang yang betul betul tak pandai nak handle diri sendiri. Dan kebanyakkan orang mmg macam tu. Bila sampai je certain certain big problem mulalah mengelabah puyuh. Dok nangis sana nangis sini. Jerit sana sini. Haihh pening wehhh orang macam ni. Jadi kalau korang antara spesis manusia begini, korang carilah seseorang yang sangat sangat boleh dipercayai untuk bercerita masalah korang. Bila masalah kita ni kita luahkan, kita dapat hilangkan half daripada tekanan dalam otak kita ni. Sebab apa half? sebab korang belom jumpa jalan penyelesaian bagi masalah korang tu. Kalau dah jumpe jalan barulah settle semua ye dakk? Jadi carilah seseorang supaya kurang sikit beban kat kepala hotak korang tu. Tak kiralah mak ke ayah ke abang ke adik ke anak patung korang yang bernyawa ke bibik ke or what-so-ever lah kan. 


6. Semuanya terletak pada diri sendiri


Ni memang paling akhir dan paling utama. Semuanya terletak pada hati dan minda sendiri. Kalau kepala hotak korang tak boleh nak set. Memang susah lah nak lupakan seseorang and lupakan masalah yang melanda. Jadi dalam apa jua situasi sentiasalah latih kepala hotak korang tuk berfikiran dengan matang dah merelakan hati tuk menerima apa jua keputusan yang korang buat atau orang lain buat untuk kebaikan korang bersama. Tu penting yeee.. INGAT! :)




Jadi kengkawan, ingatlah bahawa tiada
yang mudah dalam hidup ni. 
Segalanya terletak pada minda dan hati kita sendiri.